пʼятницю, 13 травня 2016 р.


 «Я стільки горя бачив на війні…»

Повідайте, повідайте синам, 

Повідайте онукам, ветерани, 

Які шляхи пройти судилось вам 

Крізь полум'я від Волги на Балкани.

    У травні ми відзначаємо День пам’яті та примирення з метою гідного вшанування подвигу Українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни, посилення турботи про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху цього періоду, жертв нацистських переслідувань, утвердження спадкоємності традицій воїнів — переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України. Не стала осторонь цієї дати і Підкамінська селищна бібліотека. З цієї нагоди була підготовлена книжкова виставка «Трагічне відлуння народу».














 










 
Проведений конкурс дитячого малюнка «Світ без війни»

Бібліотекарі взяли участь у заходах за межами бібліотеки:
Віче на Майдані Героїв Небесної Сотні

Молебен біля пам"ятника Героям УПА
Молебен біля пам"ятника Невідомому солдату

Година пам"яті "Встеляйте квітами шляхи бійцям, що мир несли в наш край"
     Відвідувачі бібліотеки мали змогу переглянути слайд-презентацію «З перемогою», тематичні кіно та відеоматеріали, приурочені тим страшним подіям.
     Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії вели 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн. солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 млн. осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.
     Територія України з перших днів війни перетворилась у фронтову смугу, на якій місяцями точились важкі бої. Особливо запеклим був танковий бій у районі Луцьк -Броди - Дубно - Рівне, де наступаючі німецькі війська на деякий час були зупинені. Це був перший великий танковий бій на початковому етапі війни, де з обох сторін взяло участь 1 500 танків.
     Ми низько вклоняємося та складаємо глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах несли тягар війни. І ми завжди будемо у вічному боргу перед Вами за обірвану війною юність, завжди будемо вдячні за зразки мужності, сили духу, самопожертву, які Ви виявили у боях за рідну землю.